Özgüven Bilişim

0x80042302 veya 0x81000203 Sistem Geri Yükleme Hatası

0x80042302 veya 0x81000203 Sistem Geri Yükleme Hatası ve Çözümü

 

Bilgisayarınıza bulaşan virüs yüzünden, yanlışlıkla sildiğiniz sistem dosyaları yüzünden veya başka sebeplerden dolayı işletim sisteminizi sistem geri yükleme noktasından geri yüklemek isteyebilirsiniz.

 

Sistem Geri Yüklemesi yapmak istediğinizde “Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güvenlik ve Bakım > Kurtar > Sistem Geri Yüklemeyi Aç” ya da “Denetim Masası > Kurtarma > Sistem Geri Yüklemeyi Aç” adımlarını takip ederek sistem geri yükleme noktasını seçip sistem geri yüklemeyi başlatabilirsiniz.

 

Sistem geri yüklemesi yapmak istediğinizde “error code 0x80042302 veya 0x81000203” hata kodlarıyla karşılaşabilirsiniz. Sistem geri yükleme hata kodları olan “0x80042302 veya 0x81000203” kodlarının neyden kaynaklandığını ve nasıl çözüleceğine adım adım bakacağız.

Öncelikle hatanın sebebine bakacağız; hatanın sebebi Windows servislerinin çalışmıyor olması. Windows servislerinin çalışmasını son yüklediğiniz program engellemiş olabilir ya da zararlı bir uygulama sistem servislerinin devre dışı kalmasını sağlamıştır. Bir çok işlem Windows servislerini etkileyebilir.

 

Sistem geri yükleme servislerinin çalışmadığını görmek için hizmetler bölümüne girip “Birim Gölge Kopyası” servisini kontrol ederek görebilirsiniz. Bunun için “Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Hizmetler” adımlarını takip ederek “Birim Gölge Kopyası”  servisine sağ tıkladığınızda servisi başlatamayacağınızı göreceksiniz. Diğer servislerde aynı sorun vardır.

Sorunu çözme adımına geçiyoruz; windows servislerini başlatabilmek için “sistem yapılandırması” bölümünden hizmetleri aktif etmemiz gerekecek. Bunun için “çalıştır”ı açmanız gerekiyor; başlat menüsünü açıp arama bölümüne “çalıştır” yazıp uygulamayı başlatın ya da işlemi kısa yoldan yapmak isteyenler “ctrl + r” tuşlarını aynı anda kullanarak “çalıştır”ı başlatabilirler.

Çalıştır

Çalıştır penceresi açıldığında açılan pencereye “msconfig” yazıp tamam seçeneğini tıklayın. Açılan yeni pencerede üstteki sekmelerden “hizmetler” sekmesine giriş yapın. Ekranda görünen hizmetlerin çoğunun seçili olmadığını göreceksiniz. Sorun bu hizmetlerin Windows açılışında çalışmıyor olmasıdır. Alttaki seçeneklerden “tümünü etkinleştir” seçeneğini seçip tamam tıklanarak pencereden çıkılır. İşlemin uygulanabilmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda “Denetim Masası > Kurtarma > Sistem Geri Yüklemeyi Aç” penceresini açtığınızda  “0x80042302 veya 0x81000203” sistem geri yükleme hatalarıyla karşılaşmadan sistem geri yükleme noktalarını göreceksiniz. Size uygun olan sistem geri noktasını seçerek sistem geri yükleme işlemini başlatabilirsiniz.

Anlatılan tüm işlemleri youtube kanalımızdaki videomuzu izleyerek de adım adım gerçekleştirebilirsiniz.

Youtube video linki: https://www.youtube.com/watch?v=Fi-zfknGY7E