Özgüven Bilişim

5651 Sayılı Kanunda Düzenleme

Siber Güvenlik

Cyber Security

5651 Sayılı Kanunda Düzenleme

5651 sayılı kanun,  internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanundur.

Bu kanunun kapsamı; içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Temel amaç internet erişimlerinin kontrol atlında olunmasını sağlamaktır. Böylece internet aracılığı ile yapılan suçların engellenmesi ile beraber suç olması durumunda suçu işleyen ile suçsuz olanlar birbirinden ayrılmasıdır. Bu kanun internet erişimi ile gerçekleşen dolandırıcılığın önüne geçip yasal olmayan içeriklerin görüntülenmemesini sağlayacaktır.

Bu kanun 04.05.2007 tarihinde kabul edilip 23.05.2007 gününde resmi gazetede çıkmıştır.

Bilgilendirme yükümlülüğü;

1- Erişim sağlayıcıları, yer ve içerik, yönetmelikle belirlenen esas ve usuller çerçevesinde tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdür.

2- Yükümlülüğü yerine getirmeyen içerik, yer veya erişim sağlayıcısına Başkanlık tarafından iki bin Yeni Türk Lirasından on bin Yeni Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

Kanun maddesinden kimler sorumludur?

İnternet hizmeti sunan tüm kurum ve kuruluşları kapsamaktadır. Başlıca kuruluşlar; kamu kurumları, hastaneler, okullar, kafeler, oteller, halka açık internet hizmeti sunan işletmeler.

 

Erişim sağlayıcılarının sorumlulukları;

 

Halka Açık İnternette Düzenleme

11.04.2017 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından “İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik” yeniden düzenlenip Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2007 yılında yayınlan kanun ile imzalanan logların bir yıl süre ile saklanması gerektiğini söylemiştik.

2017’de düzenleme ile zaman damgası ile imzalanan logların iki yıl boyunca saklanması gereklidir.

İşletmelerin 5651 kanunu ile ilgili izlemesi gereken yolları bir sonraki yazımızda anlatacağız.