Dns Kayıt Türleri Nelerdir ?
A, Cname, Mx, Ns, Ptr, Soa, AAA, Spf, Txtx Nedir ?
A Kaydı Nedir ?
Adres (A) kaydı, host adını bir IP adresine yönlendirir. Alan adınıza bağlı bir alt alan adının hangi ip adresine yönlendirileceğini belirler. Örnek olarak webmaster.ozguvenbilisim.com adresinin direkt olarak sitenizin ana ip sine (ip adresi 66.220.144.0 olsun) yönlendirilmesini istiyorsanız, şunun gibi bir kayıt girmeniz gerekir:
ozguvenbilisim.com. A 66.220.144.0
Önemli Not; Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta, girdiğiniz host adından sonra bir nokta koymalısınız. İp adresinden sonra nokta koyulmaz.
Cname (Alias ) Kaydı Nedir ?
CNAME, bir bilgisayarın, bir veya daha fazla host adı tarafından bilinmesini sağlar. Öncelikle bir A kaydı mutlaka olmalıdır.
ozguvenbilisim.com. A 66.220.144.0
CNAME’i kullanarak, diğer host adlarını (A kaydı) adrese yönlendirebilirsiniz. Örneğin:
ftp.ozguvenbilisim.com. CNAME ozguvenbilisim.com.
mail.ozguvenbilisim.com. CNAME ozguvenbilisim.com.
CNAME kayıtları, domaininizi ftp.ozguvenbilisim.com, mail.ozguvenbilisim.com vb. olarak görüntüleyebilmenizi sağlar.
Mx Kaydı Nedir ?
MX kayıtları, alan adınıza gelen e-posta iletilerinin hangi sunucuya yönlendirileceğinin bilgisini içerir.
Priority olarak adlandırılan değer iletilerin hangi öncelik sırasında belirtilen sunuculara yönlendirileceğini belirleyen değerdir. Alan adınız için birden fazla MX kaydı tanımlayabilirsiniz.
Bu durumda iletileriniz öncelikli olarak en düşük Priority değerine sahip sunucuya, bu sunucudan cevap alınılmazsa sıralamadaki diğer sunuculara yönlendirilir.
Ns Kaydı Nedir ?
Ns kaydı yani name server kaydı isim sunucuları demektir. Alan adınızı ve hostinginizi aldığınızda alan adınızı, hosting firmasının ns adreslerine yönlendirmelisiniz. Böylece alan adının hangi server da çalışacağını belirtmiş olursunuz.
Ptr Kaydı Nedir ?
Ptr kaydı, ters isim kaydı anlamına gelmektedir.
X firmasından bir sabit ip adresi alındı ise ve bu X firmasından alınan ip adresi mail sunucu üzerinden kullanılacak ise mail sunucunuza vermiş olduğunuz hostname ip adresine tanımlanması gerekmektedir.
Eğer tanımlanmaz ise PTR kontrolü yapan bir çok mail sunucular üzerinde, mail sunucunuz üzerinden gönderilen mailler reddedilecektir.
Sunucunuza vermiş olduğumuz hostname örnek olarak mail-01.ozguvenbilisim.com olduğunu düşünürsek ip bloğuna sahip ISP firmasınca yapılacak kayıt aşağıdaki gibi olmalıdır.
66.220.144.0
mail-01.ozguvenbilisim.com.
DNS sorgularında gözükecek kayıt aşağıdaki gibidir.
66.220.144.0.in-addr.arpa -> mail-01.ozguvenbilisim.com
Soa Kaydı Nedir ?
Tüm zonelardaki(bölgelerdeki) ilk kayıttır. Bir DNS Server’ın o zonedan sorumlu olduğunu belirleyen kayıttır. Yani belirli bir zone için primary dns server’ın parametrelerini tanımlamak için kullanılır. Zone versiyonu, zone yönetimi, zone da bulunan datanın ve name server bilgileri Soa kayıtlarında tutulur.
AAA Kaydı Nedir ?
A kaydı ile aynı işi yapar yani hostnameleri ip adresleri ile eşler ama ip V6 ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir kayıttır.
Spf Kaydı Nedir ?
SPF kaydı Sender Policy Framework yani Türkçe olarak Gönderen Politika Çerçevesi’dir.
SPF kaydı, alan adınız için hangi e-posta sunucuları üzerinden e-posta gönderme iznine sahip olduğunu tanımlayan DNS kayıtlarından biridir. TXT kaydı olarak DNS Kayıtları içerisine eklenmektedir.
SPF Kaydının amacı, SPAM iletilerin engellenmesidir. Günümüzde bir çok mail sunucular üzerinde SPF kaydı olmayan alan adlarına ait e-posta hesaplarından e-posta kabul edilmemektedir.
Örnek ile açıklayacak olursak info@ozguvenbilisim.com e-posta hesabının bulunduğu mail sunucu üzerinden mail çıkış ipsi 66.220.144.0 olduğunu varsayalım.
info@ozguvenbilisim.com e-posta hesabından SPF kontrolü yapan bir sunucuya mail gönderildiğinde SPF kayıtları içerisinde 66.220.144.0 ip adresi yer almıyor ise sunucu gönderilen maili SPF doğrulaması yapamadığı için reddececektir.
Txt Kaydı Nedir ?
Bu tip kayıtlar özel amaçlı kayıtlardır.Genellikle spam e-posta gönderimleri engellemek için düşünülmüş kurallardan biri olan “SPF” kayıtlarını tanımlamak için kullanılır.